Laddar...

Om Lidköping

Lidköping välkomnar dig en charmig stad med folkliv, mängder med caféer, trevliga restauranger och inbjudande butiker. Till detta kommer det vackra läget vid Vänern och en levande landsbygd med allt från kulturhistoria till gårdsbutiker. När du besöker Lidköping behöver du inte välja – allt ligger nära och lättillgängligt. Självklara utgångspunkten för både besökare och invånare är Nya stadens torg som är nästan 22 000 kvadratmeter stort. På onsdagar och lördagar lockas Lidköpingsbor och besökare till den livliga torghandeln, här kan du handla allt från grönsaker till kläder och träffa vänner och bekanta för en pratstund.

Passa på att ladda ner appen ”Läckö Kinnekulle” för att se alla evenemang som är på gång under tiden du är här, i appen kan du även hitta förslag på självguidade rundturer. Den populäraste rundturen är den historiska stadsvandringen som tar dig runt Lidköpings stadskärna under ca 60 min och visar små detaljer som man annars aldrig hade tänkt på.

Är du intresserad av historia och kultur så finns Rörstrand museum som visar upp historien bakom en av Europas äldsta porslinfabriker. Samlingarna spänner över nästan tre århundraden, från 1726 fram till idag. Här kan du se såväl praktkeramik som folkkära serviser men också verktyg, skisser och en rundugn. Ett besök till Vänermuseet är också att rekommendera, här skildras människors liv genom århundraden, vid Vänern och i staden. Människan i symbios med naturen, från berättelser om sjömännens hårda villkor, till den fiskande bondefamiljens vardagsliv.

Bara 25 min utanför Lidköping hittar du Kållandsö som är väl värt ett besök. På ön ligger Läckö slott som är ett av Västsveriges mest besökta turistmål och har valts till Sveriges vackraste slott. När du ändå är ute på Läckö kan vi rekommendera att ta en titt in på naturum Vänerskärgården – Victoriahuset, där får du mer info om den unika naturen i området. Du kan även hitta mängder av fina vandringsleder på Kållandsö, bland annat Tranebergsleden som tar dig förbi platsen där de tror att Rådhuset stod innan det flyttades in till torget i Lidköping.